Vaatlijden / etalagebenen

Vaatlijden / etalagebenen

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens, oftewel etalagebenen is een aandoening aan de slagaderen in de benen (heel soms in de armen), ten gevolge van de afzetting van vet (plaques) in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van de slagader. Dit proces noemen we slagaderverkalking (arteriosclerose).

Claudicatio intermittens treedt op wanneer bij lichamelijke inspanning de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de beenspieren ontoereikend is. Hierdoor ontstaan pijnlijke krampen in het aangedane gebied. De klachten treden gewoonlijk niet op in rust. Daarom wordt de aandoening intermitterende claudicatio genoemd. In het Nederlands wordt ook wel de term ‘etalagebenen’ gebruikt. Mensen met deze aandoening moeten tijdens het lopen regelmatig rust houden, zogenaamd om een etalage te bekijken. Claudicatio intermittens komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.


Wat zijn de symptomen van claudicatio intermittens?

  • pijn kramp
  • vermoeidheid
  • gevoelloosheid
  • andere vervelende sensaties zoals een zwaar, klemmend gevoel in het been.
  • de huidtemperatuur van de ene voet kan duidelijk lager zijn dan de huidtemperatuur van de andere voet.
  • verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei.

Deze symptomen treden gewoonlijk op bij inspanning en verminderen als je even stilstaat. Hoe zwaarder de inspanning hoe erger de klachten.



Welke behandeling is mogelijk bij claudicatio intermittens?

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om de klachten te beperken en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen. Sommige patiënten hebben genoeg aan een wandeladvies, maar er is ook een groep patiënten die intensievere begeleiding door een fysiotherapeut nodig heeft. De fysiotherapeut helpt je om in beweging te blijven en de problemen te verminderen in uw dagelijks leven. Onder deskundige begeleiding leer je de coördinatie van het lopen te verbeteren en kun je hopelijk steeds verder lopen zonder pijn. Ook train je samen met de fysiotherapeut, indien nodig, specifieke vaardigheden zoals traplopen. Naast de behandeling biedt de fysiotherapeut je een activeringsprogramma. Dit stimuleert om na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonten voort te zetten. De fysiotherapeut adviseert bewegingsactiviteiten die bij jouw passen.

Meer informatie over claudicatio intermittens vindt u op www.claudicationet.nl.

Kom je in aanmerking voor gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens of wilt u meer informatie, vraag dan binnen Fysiotherapie Zuidwijk naar de gespecialiseerde fysiotherapeut. Tel. 0575-522 855.




Bij welke klachten is looptherapie effectief?

- zware benen, vermoeide benen

- spataderen

- etalagebenen


Wil je meer informatie over gespecialiseerde looptherapie of wil je een afspraak maken met onze fysiotherapeuten, dan kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Zuidwijk via telefoonnummer 0575-522855 of e-mail info@fysiotherapiezuidwijk.nl

Maak een afspraak →

83%

van de patiënten is na 5 jaar nog steeds interventievrij

3%

van de 55+ers heeft last van etalagebenen

14%

van de 70+ers heeft last van etalagebenen

92%

van de onze patiënten zien na 3 maanden al resultaat

Share by: